JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ W DOMU, FIRMIE I NIE TYLKO

Praktyczne porady do zastosowania od zaraz.

Oszczędzanie energii elektrycznej dotyczy każdego z nas, codzienne, domowe nawyki są kluczowe w procesie budowania świadomości społecznej na temat konieczności oszczędzania energii elektrycznej.

Jakie kroki możemy podjąć w tym zakresie w naszych domach? Poniżej znajdziesz kilka przydatnych porad, które można zastosować w domu, w miejscu pracy czy jakimkolwiek innym miejscu – oszczędzać można przecież również na wakacjach.

  • Wyłącz urządzenia pobierające prąd (telewizor, komputer, ładowarka, radio), jeżeli w danym momencie z nich nie korzystasz.
  • Wyłączaj światło w pomieszczeniu, jeżeli w nim aktualnie nie przebywasz.
  • Nie korzystaj z dodatkowego oświetlenia sztucznego, jeżeli oświetlenie dzienne/naturalne jest wystarczające.
  • Jeśli konieczne jest oświetlenie sztuczne, korzystaj z punktowego oświetlenia, zamiast ogólnego (np. lampa przy biurku zamiast całościowego oświetlenia pokoju).
  • Wymień żarówki na energooszczędne.
  • Przed zakupem urządzeń domowych (np. pralka, lodówka) sprawdzaj, czy mają najwyższą klasę energetyczną.
  • W miarę możliwości przesuń czynności wymagające zużycia energii na czas poza porannym i wieczornym szczytem zapotrzebowania na energię.
    Średnio, w sezonie zimowym, godziny szczytowego poboru energii to 7 – 9 rano, gdy włączają się systemy ogrzewające dom oraz w czasie popołudniowym, między 16.00 – 20.00 , gdy wracają domownicy.
  • Skorzystaj z programów wsparcia, np. Mój Prąd i Moja Energia, w ramach których możesz otrzymać dofinansowanie do własnej instalacji OZE.
  • Jeśli posiadasz na dachu swojego domu panel fotowoltaiczny, zaplanuj czynności tak, aby pokrywały się z okresem najwyższego nasłonecznienia, ale przede wszystkim rozważ instalację magazynu energii, który pozwoli na to, abyś w wyższym stopniu sam pokrywał swoje potrzeby energetyczne, bez zbędnego obciążania sieci oddawaniem i ponownym pobieraniem energii.

Poniżej prezentujemy sposoby na oszczędność zużycia energii i wody w codziennych czynnościach.

LODÓWKA, ZAMRAŻARKA

  1. Staraj się sprawnie wyjmować produkty z lodówki
  2. Jeśli zostawimy lodówkę dłużej otwartą, ponowne schłodzenie do idealnej temperatury po zamknięciu będzie wymagało dodatkowej, cięższej pracy od sprężarki, co finalnie oznacza większy rachunek za energię.

  3. Utrzymać lodówkę możliwie w pełni zaopatrzoną
  4. Po otworzeniu drzwi pustej lodówki zimne powietrze wypłynie i zostanie zastąpione powietrzem o temperaturze pokojowej, które dostanie się do lodówki i lodówka będzie musiała schłodzić całą porcję cieplejszego powietrza do ustawionej wcześniej temperatury. To pochłonie więcej energii niż w przypadku pełnej lodówki: po otworzeniu drzwiczek przedmioty lepiej zachowają chłód i wymianie ulegnie tylko powietrze wokół nich.

  5. Nie wkładaj gorących potraw
  6. Umieszczenie nie wystudzonego jedzenia do lodówki oznacza, że będzie musiała pracować znacznie ciężej, aby się schłodzić, zużywając więcej energii. Różnice temperatur mogą spowodować kondensację powodującą zamrożenie przedmiotów dotykających ścian lodówki, a także pojawieniem się wilgoci.

  7. Dbaj o lodówkę / zamrażarkę
  8. Rozmrażaj urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi, nie tylko, żeby ułatwić otworzenie i zamykanie drzwiczek, ale także w celu zwiększenia efektywności działania na co dzień.

  9. Ustaw właściwą temperaturę
  10. Ustawienie właściwej temperatury jest kluczowe, żeby produkty były właściwe przechowywane. Nie ma potrzeby, żeby w lodówce temperatura była niższa niż +4oC , a w zamrażarce -18°C. Wtedy temperatura będzie najkorzystniejsza dla wszystkich rodzajów przechowywanych produktów.

  11. Właściwa wentylacja
  12. Lokalizacja jest istotna, żeby zapewnić prawidłowy przepływ powietrza, uważaj, żeby nie zasłaniać otworów ani kratek wentylacyjnych. Słaba wentylacja pogorszy działanie urządzeń, spadnie jego wydajność a to może wpłynąć na zwiększenie zużycia energii.

PIEKARNIK

  1. Najpierw upiecz danie wymagające wyższej temperatury, następnie danie w niższej temperaturze
  2. Nagrzany piekarnik skróci czas drugiego pieczenia co zmniejszy zużycie energii. Trzymaj piekarnik zamknięty podczas pieczenia.

  3. Podczas pieczenia otwieraj piekarnik tak rzadko, jak to możliwe
  4. Za każdym razem po otworzeniu piekarnika traci on ciepło i wymaga więcej energii, aby ponownie osiągnąć temperaturę.

  5. Rozmrażaj mrożonki nie w piekarniku tylko w lodówce, najlepiej w ciągu nocy
  6. To skróci czas gotowania o połowę, zmniejszając zużycie energii zarówno w lodówce, jak i w piekarniku i jednocześnie obniża koszty.

  7. Rozgrzewaj piekarnik ale tylko w wyjątkowych przypadkach
  8. Rozgrzewaj piekarnik tyko wtedy, gdy wymaga tego przepis lub określa to instrukcja obsługi.
    Warto wiedzieć jak długo trwa rozgrzewanie piekarnika, żeby rozpocząć pieczenie od razu, gdy osiągnie wymaganą temperaturę.

  9. Wykorzystaj opcję pieczenia z wentylatorem
  10. Jeśli to możliwe korzystaj z wentylatora, co pozwala ustawić niższą temperaturę pieczenia.

  11. Wyłącz piekarnik 10 minut przed końcem pieczenia
  12. Wyłączyć piekarnik na 10 minut przed końcem czasu gotowania, wykorzystasz ciepło rozgrzanego piekarnika do zakończenia gotowania.

  13. Zawsze ustawiaj właściwą temperaturę
  14. Ustawienie wyższej temperatury do przygotowania dania niż jest zalecane (np. gdy się spieszymy) spowoduje większe straty energii i może rozgotować potrawę.

PŁYTA GRZEWCZA

  1. Wybierz właściwe naczynia
  2. Nie wszystkie naczynia są takie same, stalowe i emaliowane żeliwne naczynia nagrzeją się szybciej i zużyją mniej energii niż szklane czy ceramiczne.

  3. Pokrój składniki na mniejsze kawałki. To zaoszczędzi energię, ponieważ potrawa szybciej się ugotuje.
  4. Dostosuj wielkość naczynia do obszaru grzania
  5. Zwróć uwagę, żeby naczynia były dostosowane do wielkości obszaru grzewczego. Większe naczynia wymagają więcej energii do ogrzania.

  6. Używaj odpowiednich pokrywek
  7. Gotowanie z pokrywką pozwala oszczędzić do 25 % energii. Właściwa pokrywka również ma znaczenie, pozwala zwiększyć efektywność gotowania i zoptymalizować zużycie energii. Podnoś pokrywki możliwie jak najrzadziej, szklana pokrywka pozwoli na ocenę potrawy bez konieczności jej podnoszenia.

  8. Gotuj w odpowiedniej ilości wody
  9. Używając właściwą ilość wody można zaoszczędzić nawet 20% energii. Nie ma potrzeby podgrzewać niepotrzebnego nadmiaru wody.

  10. Wyłączaj płytę grzewczą 5-10 minut przed końcem gotowania
  11. W wielu przypadkach (np. w przypadku gotowania makaronu) płytę można wyłączyć wcześniej, ponieważ ciepło resztkowe dokończy cały proces gotowania, a to z kolei pozwoli zaoszczędzić energię eklektyczną.

  12. Wybierz odpowiedni poziom mocy płyty
  13. W wielu przypadkach proces gotowania nie wymaga ustawienia najwyższej mocy płyty grzewczej, czasem wystarczy delikatne gotowanie, a przy okazji nie marnujemy energii.

CZAJNIK ELEKTRYCZNY

  1. W czajniku elektrycznym gotuj tylko tyle wody, ile w danym momencie potrzebujesz
  2. Jeśli chcesz mieć pewność ile potrzebujesz wody na kubek herbaty czy kawy, napełnij ją wodą i właśnie tyle wlej do czajnika. W ten sposób zagotujesz tyle wody ile potrzebujesz.

OKAP KUCHENNY ELEKTRYCZNY

  1. Używaj niskich prędkości i wymieniaj regularnie filtry, żeby zmaksymalizować wydajność energetyczną i przedłużyć życie urządzenia.

ZMYWARKA

  1. Wybierz zmywarkę zamiast mycia ręcznego
  2. Według badań przeprowadzonych przez członków APPLiA użycie zmywarki zmniejsza 10 razy mniej wody, co jest dobre zarówno dla środowiska jak i portfela.

  3. Nie płucz naczyń przed włożeniem do zmywarki
  4. Wystarczy zeskrobać resztki i wyrzucić je do kosza przed umieszczeniem w zmywarce. Można je też opłukać lub namoczyć np. wodą z gotowania makaronu przed myciem w zmywarce, to oszczędzi i wodę i energię.

  5. Uruchamiaj zmywarkę tylko przy pełnym załadunku
  6. To zaoszczędzi wodę, energię, detergent. Nic się nie stanie, gdy naczynia zostaną w zmywarce kolejny dzień.

  7. Dbaj o zmywarkę
  8. Wymieniaj filtry i przeprowadzaj cykle czyszczące zgodnie z instrukcją obsługi, działaj zgodnie z informacjami na wyświetlaczu panelu sterowania.

PRALKA

  1. Wybieraj programy z niską temperaturą. Nawet jeśli dłużej trwa takie pranie, pralka zużywa mniej energii i wody (podgrzewanie wody zużywa najwięcej energii).
  2. Uruchamiaj pralkę i zmywarkę tylko wtedy, kiedy są pełne.
  3. Wybieraj programy eko.

SUSZARKA DO UBRAŃ

  1. Nie przeładuj bębna, przeładowując bęben ryzykujemy nieefektywnym wysuszeniem prania a nawet uszkodzeniem suszarki.
    Zbyt mała ilość załadowanego prania również jest nieefektywne, spowoduje wykorzystanie pełnej mocy suszarki dla niewielkiej ilości prania.
    Po zakupie zapoznaj się z instrukcją obsługi.
  2. Wybierz właściwy program, dostosuj go do suszonych ubrań, żeby nie były przesuszone ani nie wymagały ponownego cyklu dosuszenia.

ŻELAZKO

  1. Używaj wieszaków do suszenia na powietrzu
  2. Mokre ubrania powieszone w ten sposób na powietrzu spowodują mniejsze zagniecenia i skróci czas prasowania. Warto pamiętać, żeby segregować wysuszone ubrania unikając w ten sposób dodatkowych zagnieceń.

  3. Zorganizuj prasowanie
  4. Jeśli to możliwe, wybierz jeden dzień na prasowanie zamiast robić to częściej.

    Zacznij od prasowania ubrań wymagających niższej temperatury (syntetyki) i następnie kolejne tkaniny aż dojdziesz do tych, które uprasujemy tylko przy najwyższych temperaturach (pościel). Zmniejszysz zużycie energii, ale także czas i wysiłek.

SUSZARKA DO WŁOSÓW

  1. Zoptymalizuj zużycie energii elektrycznej – użyć wyższej mocy, skracając czas suszenia lub wybierz suszarkę o niższej mocy.
  2. Zużycie energii zależy od modelu suszarki.

ELEKTRYCZNA SZCZOTECZKA DO ZĘBÓW

  1. Zakręć kran podczas mycia zębów, to pomoże zaoszczędzić nawet 30 litrów wody dziennie
  2. Warto zwrócić uwagę na zmianę nawyku włączonego kranu podczas mycia zębów i zakręcać kran.

ELEKTRYCZNY GRZEJNIK

  1. Regularnie usuwaj kurz z grzejników
  2. Często pamiętamy o tym tylko ‘od święta’, tymczasem utrzymany w czystości grzejnik wewnątrz na zewnątrz zmaksymalizuje wydajność cieplną systemu.

  3. Zamykaj okiennice i zasłony na noc we wszystkich pomieszczeniach
  4. Przez okna i dach ciepło ucieka najbardziej. Dlatego warto pamiętać, żeby zamknąć okiennice i zasunąć zasłony, co utworzą dodatkową barierę izolacyjną, dzięki czemu zatrzymasz ciepło w pomieszczeniach.

  5. Zostaw wolną przestrzeń przed grzejnikami
  6. Jeśli ustawisz cokolwiek przy grzejniku uniemożliwi to swobodne rozprowadzanie ciepła po całym pomieszczeniu, nie ma sensu ogrzewać stolika przy grzejniku, a przez to zwiększać siłę grzania i zwiększać koszty energii.

  7. Ustaw niższą temperaturę gdy nie ma nikogo domu
  8. Zarówno w przypadku wyjścia do pracy czy szkoły, ale także wyjazdu na wakacje warto ustawić odpowiedni poziom temperatury w domu.

    A jeśli masz w domu pomieszczenia, z których nie korzystasz na co dzień, wyłącz lub przykręć temperaturę grzejników i zamknij drzwi.

ELEKTRYCZNY PODGRZEWACZ WODY

  1. Sprawdź izolację rur
  2. Warto sprawdzić jaka jest izolacja rur, ponieważ często skupiamy się na najlepszych parametrach samego podgrzewacza.

  3. Wybierz oszczędną głowicę prysznicową
  4. Unikaj głowic prysznicowych o zbyt dużym natężeniu przepływu, dostępne na rynku głowice mają przepływ wody od 4 aż do ponad 20 litrów na minutę.

  5. Usuwaj kamień z urządzenia
  6. Pamiętaj o regularnym oczyszczaniu z kamienia, który obniża wydajność podgrzewacza.

  7. Inteligentne funkcje
  8. Warto zaprzyjaźnić się z takimi opcjami na Twoim urządzeniu analizującymi zużycie ciepłej wody.

KLIMATYZATOR

  1. Dobierz moc urządzenia do wielkości pomieszczeń
  2. Klimatyzator zbyt mały lub zbyt duży jeśli chodzi o moc będzie nieefektywny.

  3. Kontroluj i wymieniaj filtr powietrza
  4. Regularne sprawdzanie filtru powietrza pozwoli utrzymać świeży przepływ powietrza w domu i najlepszą wydajność urządzenia.

  5. Unikaj gwałtownych zmian temperatury
  6. Wydajność klimatyzatora jest najlepsza, gdy temperatura jest utrzymana na podobnym poziomie, bez gwałtownych wahań. Ustawienie maksymalnej mocy podczas gorącego lata czy ogrzewania zimą pozwoli osiągną żądaną temperaturę, ale niestety negatywnie wpłynie na wyższe koszty energii.

Źródło:

www.applia-europe.eu

www.gov.pl

Zdjęcie główne: www.canva.com